torsdag 3 december 2009

Något som inte alls är gulligt.

Jag är provanställd på ett företag. När jag erbjöds anställning frågade de mig flera gånger hur mycket jag ville jobba. "Ungefär 50 %" sa jag. "Gärna mer..." sa jag också. "Absolut!" sa de.
Sedan när det var dags för avtalsskrivning såg jag att de ville ge mig lön motsvarande någon som jobbat i butik i 1 år. Eftersom jag har jobbat extra i butik i många år och haft en egen butik i TRE år protesterade jag. Min ingångslön ska vara den högsta möjliga. "Men det måste vara lika för alla" försökte de med först. Till slut fick jag den rätta lönen.

Sedan ville de inte alls medge att de lovat mig 50 %. "Nej, vi ringer dig kvällen innan om du behövs" sa de. "Men hey hey hey!" sa jag. "Jag måste jobba 50 %. Jag har en familj att försörja!" sa jag. "Jaha, trist för dig..." sa de inte riktigt men nästan. Nu har jag fått jobba nästan 50 % i två veckor och det är väl ok. Idag fick jag dock hälsa på den nyanställda "praktikanten".

De anställer alltså en person till fast de vet att jag vill jobba mer. Denna person är långtidsarbetslös och har fått en praktiktjänst genom Arbetsförmedlingen för att komma tillbaka till arbetslivet. Detta betyder att Arbetsförmedlingen betalar pengar till företaget och företaget betalar lön till praktikanten. Alltså; gratis arbetskraft. Jag vet detta eftersom jag själv har haft en anställd med liknande avtal.

Om detta betyder att jag kommer få ännu mindre jobb kommer jag bli så rosenrasande att jag förmodlingen kommer behöva ha sönder något. Jag tror att det de gör är emot LAS men jag vet inte vilka regler som gäller när man är provanställd. Jag vet att om en anställd har upplyst sin arbetsgivare (vilket jag har) om att man önskar jobba mer och företaget istället anställer en annan så är det emot lagen men jag vet inte om det gäller för en provanställd.

Jag försöker hitta information men denna djungel på the interwebz är massiv och jag hittar nada.
Jag måste typ anlita en jurist = dyrt.

FAN!

3 kommentarer:

  1. Men åh vilka ass! jag som tänkte att det kanske kunde vara nåt att kolla upp (tänkte till och med maila dig typ alldeles nu om mer detaljer) men känner mig knappast sugen nu. Arbetsgivare som från början försöker småblåsa en är man inte sugen på att bli långvarig hos, för vad händer när man hamnar i blåsväder eller kanske blir gravid eller så? hu!

    men du, beträffande jurist så kan du faktiskt kontakta en gratis rådgivning av juriststudenter, min kompis har ett sådant företag där man kan ringa och få gratis rådgivning hela dagarna, som ett journummer, fantastiskt! Måste bara dubbelkolla vad företaget hette nu igen, prova att googla annars. för det finns.

    Lycka till nu! :/

    SvaraRadera
  2. Fy fan vilken risig stil! Snåljävlar!
    *kräks lite*

    Men i helgen blir det julemys för hela slanten!!
    *torkar mungiporna*

    SvaraRadera
  3. Amanda; nä, skippa att söka jobb hos dom. jag fick lite hopp om att de hade skärpt sig men icke. jag måste hitta ett nytt mer pålitligt jobb. det är ju precis som du säger; vad händer om jag blir sjuk? jag skulle få noll och nix från försäkringskassan.

    Ska garanterat kolla upp det du sa om juridikstudenterna! minns nu att jag har hört talas om det men jag minns ju inte vad det heter. kollar vidare. tack!

    Moggis; snåla! jens och jag tävlar om vem som kan kräkas mest galla över sån stil. det är rätt jämt. har torkat upp.

    ser fram emot julemyset som attans!!!

    SvaraRadera